Ben je op zoek naar een nieuw klusproject en lijkt het je wel iets om zelf een zwevende plank te maken? Dan ben je hier op de juiste plek. Er zijn maar weinig dingen die zo veel voldoening geven als het voltooien van een project dat je met eigen handen hebt gemaakt. Met ons stappenplan hangt jouw zwevende plank in een mum van tijd aan de muur. Van het frezen van de randen tot de houtbehandeling: wij begeleiden je van de eerste tot de laatste stap. Lees verder, leer alles over je freesmachines en ga vandaag nog aan de slag.
En we gaan beginnen – Stap voor stap
Een stuk hout voor je plank kiezen
Als je een natuurlijke uitstraling voor je zwevende plank wilt, kies je een stuk hout met een mooie nerf. Als je van plan bent de plank te verven, kies je voor een stevig stuk MDF. In deze tutorial hebben we gekozen voor eikenhout. De fraaie patronen van de houtnerf geven je project een luxueuze uitstraling. Omdat dit hardhout is, moet je echter rustig aan doen tijdens het frezen. Als je namelijk te hard met je freesje in een stuk hardhout drukt (zoals eiken), kan het verbranden. Een andere optie is spar, een algemeen verkrijgbare en betaalbare Europese houtsoort. Dit hout is echter veel zachter, waardoor het makkelijker te bewerken is, maar ook eerder zal splinteren.
Een richtlijn voor de groef van je plank tekenen
De plaats van de groef is afhankelijk van het formaat van de plank, maar ook van wat je op de plank wilt zetten. Als je de plank wilt vullen met fotolijstjes, meet je de breedte van het grootste lijstje, zodat de groef zeker breed genoeg is. Wij hebben een breedte van zo’n 4 cm gebruikt. Als je de locatie van de groef hebt bepaald, kun je hem gaan tekenen. Houd een liniaal op enkele centimeters van de rand. Beweeg daarna een potlood samen met de liniaal over de plank om een rechte lijn over de lengte van het hout te trekken. Je kunt je hand langs het hout meebewegen als richtlijn voor de liniaal. Herhaal dit op 4 cm van de eerste lijn en verbind de lijnen voor een duidelijke omtrek. Nu is het tijd om je frees te gebruiken.
De randen van de groef frezen
Klem de plank vast op de werkbank. Plaats freesje 652 in de Dremel Multitool en bevestig de bovenfrees. Voor het beste resultaat gebruik je de geleider die wordt meegeleverd bij de bovenfrees. Stel de geleider in op de juiste afstand en stel de bovenfrees in op een diepte van 3 mm. Als je een diepte van 1 cm wilt, moet je het werkoppervlak bijvoorbeeld drie keer frezen. De groef in dit project heeft een totale diepte van 0,5 cm. Wanneer je de frees voor het eerst aanzet, houd je hem in een lichte hoek, zodat hij goed het hout kan binnengaan. Maak rustige bewegingen en draag de juiste veiligheidsuitrusting. Meer tips voor het gebruiken en vasthouden van de frees lees je in Frezen voor beginners.
De rest van het hout uit de groef verwijderen
Nu je de buitenste randen op de gewenste diepte hebt gefreesd (dit noemen we de ‘omtrek’), is het tijd om de rest van het hout te verwijderen. Haal de geleider van de bovenfrees en maak rustige bewegingen, waarbij je de gefreesde omtrek als richtlijn gebruikt. Beweeg de frees in de richting waarin hij draait. Zo verwijder je meer hout dan wanneer je in tegengestelde richting beweegt. TIP: door in deze richting te bewegen zorg je ook dat het zaagsel achter je gewenste freeslocatie terechtkomt (in plaats van ervoor).
De gefreesde randen schuren
Als je klaar bent met het frezen van de groef, is het tijd om de randen te schuren. Verwijder de frees en plaats de EZ SpeedClic-opspandoorn (SC402) en een EZ SpeedClic-schuurschijf (SC413) in de Dremel Multitool. Met de schuurschijf bereik je de onderkant van de groef en zorg je voor een gladde afwerking. Schakel over op de EZ SpeedClic-schuurschijven voor afwerken, korrelgrootte 320 (512S), om de zijkanten van de groef te schuren. Nu heb je een splintervrij oppervlak waar de fotolijstjes tegenaan kunnen leunen.
De sleutelgatvormige gaten markeren
Nu zorgen we dat we de plank aan de muur kunnen bevestigen. We noemen dit een zwevende plank of zwevend schap omdat de plank niet met beugels aan de muur wordt bevestigd, zoals meestal het geval is. In plaats van beugels te gebruiken, breng je met je handfrees sleutelgatvormige gaten aan in de achterkant van de plank. Deze gaten haak je vervolgens over schroeven in de muur. Als je plank een meter lang is, kun je het beste vier gaten maken. Markeer een gat op 3 cm van elk uiteinde van de plank. Markeer daarna een gat op 28 cm van elk uiteinde van de plank. Trek met een liniaal lijnen waar je zo dadelijk de gaten gaat aanbrengen.
De gaten maken
Plaats freesje 655 en bevestig de bovenfrees. Stel de diepte in op de lengte van het hele bewegende deel van het freesje. Om te zorgen dat de openingen goed over de schroeven in de muur passen, moet de sleutelgatvorm omlaag gericht zijn. Frees om te beginnen een kleine cirkel – dit wordt de bovenkant van het sleutelgat. Omdat je maar weinig ruimte hebt, kun je de frees niet in een hoek houden, zoals in stap 3. In plaats daarvan maak je heel kleine cirkelbewegingen en frees je langzaam door het hout. Wanneer je de hele diepte van de cirkel hebt gefreesd, begin je de rechte lijn naar de buitenste rand van de plank te frezen (waarbij je van je af beweegt). Met deze rechte lijn maak je de sleutelgatvorm.
De zwevende plank afwerken met een geschikte coating
Nu is het tijd om je creatie af te werken met een laag bijenwas of lak. Een natuurlijk product zoals bijenwas trekt dieper in het hout, waardoor de nerf echt tot zijn recht komt. Lak vormt een harde bovenlaag, die het hout beschermt tegen uv-stralen. Dit is daarom een goede keuze als je de zwevende plank op een zonnige plaats wilt hangen. Voor bijenwas kun je een stuk keukenrol of oude lap gebruiken, terwijl je lak aanbrengt met een kwast. Bij bijenwas ontstaat een matte afwerking, terwijl lak de plank juist glans geeft. Welke behandeling je kiest, is dus ook afhankelijk van de gewenste look.
De zwevende plank aan de muur bevestigen
Voordat je de zwevende plank aan de muur bevestigt, markeer je de gewenste positie met een stukje afplaktape. Zo kun je makkelijk een paar stappen achteruit doen om te bekijken of de hoogte je bevalt. Wanneer je de juiste hoogte hebt bepaald, houd je de fotoplank tegen de muur en gebruik je een waterpas om te controleren of hij recht komt te hangen. Trek lijnen op de plaatsen waar de schroeven moeten komen, boor de gaten, steek eerst de pluggen in de gaten en dan de schroeven. Bevestig de zwevende plank aan de muur door de sleutelgaten omlaag over de schroeven te laten zakken, zodat de plank stevig tegen de muur rust.
Je werk bewonderen
Gefeliciteerd! Je hebt alle stappen van dit klusproject voltooid en je zelfgemaakte zwevende plank hangt te pronken aan de muur. Als finishing-touch kun je nog een paar leuke fotolijstjes of boeken toevoegen. De allerlaatste stap? Een paar stappen achteruit zetten en je creatie vol trots bewonderen.